Motto: Apoi a zis Dumnezeu: “Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra”. (Facerea, cap. I, 29)

Cura de primavara cu verdeturi (VreauSaStiu.info)

In aceasta perioada, pietele oraselor sunt pline de verdeturi specifice sezonului, imagine care umple de incantare ochiul cumparatorului saturat de frigul si cenusiul iernii. Prin compozitia lor bogata in fibre vegetale, vitamine, enzime, minerale, principii fitoterapeutice, verdeturile sunt necesare si cerute de organism pentru a-si regasi energia pierduta in perioada de iarna. Pentru a le cunoaste mai bine proprietatile si a le putea utiliza in functie de nevoile si intentiile dvs., vi le prezentam pe cele mai importante.


1. URZICA (Urtica Dioica)

Exista doua soiuri: urzica mare, cea care este comercializata in general prin trustul Plafar, si urzica mica, cea care se foloseste in alimentatie primavara si serveste la “primenirea sangelui”, dupa expresia populara. Ambele soiuri au aceleasi intrebuintari in medicina traditionala, dar urzica mica este ceva mai activa si urzica pielea mai puternic decat cealalta.

Compozitie: urzica contine proteine formate dintr-un mare numar de aminoacizi esentiali, glucide, amine, steroli, clorofiline, hormoni vegetali, enzime, histamina, acid formic, vitaminele A, B1, B2, C si K, B-caroten, taninuri, saruri minerale, etc.

Utilizari:

Articole asemanatoare: